Thursday, November 23, 2006

Fietsen in Japan



Na een paar dagen tussen het beton van skyscrapers, neonverlichte straten en de mensenmassa`s van Tokyo te hebben rondgestruind, was ik wel weer toe aan rust en natuur. Op 8 november hebben Georg en ik de nachtbus genomen naar Kyoto en toen de trein naar Hikone waar we een huurfiets besteld hadden, compleet met tassen en accesoires. In de bus hebben we een plan gemaakt waar we eigenlijk heen zouden fietsen; dit werd richting het noordwesten aangezien daar geen grote steden waren en een mooie kust om langs te fietsen. Ook wat betreft wind zou dit het gunstigste zijn. Het eerste stuk was heel mooi, langs het grooste meer van Japan, het Biwa-meer. Er was zelfs een fietspad, wat voor Japan wel heel bijzonder is. Bovendien was het (toen nog) schitterend weer.

Na het Biwa-meer moesten we een stuk landinwaarts, wat veel klimmen betekende, en ook de eerste tunnel. Vele zouden nog volgen later.. Zoals Nederland naam gemaakt heeft met haar Delta-werken, heeft Japan naam gemaakt met haar tunnels. De tunnel van Calais naar Dover is bijvoorbeeld ook een Japans project geweest. Nou zijn tunnels wel heel mooi omdat het klimmen met veel bepakking wegneemt, maar op de fiets kleven er ook wel een aantal nadelen aan. Helemaal als de wegen niet echt toerust zijn voor fietsers, wat in Japan het geval is.

Na het stuk landinwaarts te hebben volbracht, kwamen we s'avonds aan bij de Japanse Zee-kust, waar we ons tentje hebben opgezet in een prachtig parkje vol pijnbomen. We wilden de volgende dagen deze kust blijven volgen om de bergen in het binnenland te vermijden. Vaak lukte dit en hadden we een prachtig kronkelende weg langs de kustlijn met bergen aan de linkerhand, langs dorpjes met haventjes. Echter niet overal volgde de weg de kustlijn, maar sneed stukken af dwars door de bergen. Door tunnels dus.. Deze wegen bleken voor auto's ook de populairste. Vooral de combinatie van veel auto's, lange tunnels, een smalle weg en een fiets zonder licht, bleek in sommige tunnels behoorlijk eng te zijn. Met hoop en vrees te tunnel inrijden en aan het einde van de tunnel opgelucht ademhalen dat je het overleefd hebt en dat je sowieso weer kunt ademhalen (en maar hopen dat je longen niet net zo zwart zijn van het roet van uitlaatgassen als je gezicht).

Maar zoals al gezegd kwamen we ook langs mooie baaien, en hebben we zelfs nog even gezwommen in de Japanse Zee de tweede dag. (Hier is mijn broodje banaan ook nog uit handen gegrisd door een enorme zee-arend.) Hierna veranderde het weer echter en hadden we 2 dagen regen. We hebben toen de trein genomen naar Kinosaki-onsen. Onsen is het Japanse woord voor het engelse 'hotspring', waarvan ik de naam niet in het nederlands weet. In elk geval hebben we hier 2 dagen in natuurlijke hete baden gelegen, en sake gedronken en gekaraoked met de plaatselijke bevolking. Hierna is Georg weer naar Tokyo vertrokken en heb ik nog 1 dag langs een heel mooie maar steile kustweg gefietst, langs een stormachtige zeekust. Hierna heb ik de trein teruggenomen naar Hikone om de fiets terug te brengen en toen de trein genomen naar Nara, naar mijn gastfamilie.

5 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Hey bro!

Mooi verhaal weer, nog een mooie laatste tijd gewenst in het verre oosten!

12:49 AM  
Anonymous Anonymous said...

Hey so..

Japan nogmaals ontdekken, maar dan anders....

Nog een paar fantastische dagen daar gewenst, dan nog een weekje duiken in Thailand??

Het lijkt me machtig en het kan nog eventjes..

Graag tot spoedig ziens!!

Your chichi and greetings of haha

3:53 AM  
Anonymous Anonymous said...

Hé reiziger,

Toch gelukt hé! Fietsen in Japan....Super

Geniet er nog even van en bereid je voor op een hete winter hier in Holland.
Graag tot ziens over een paar weekjes!

5:58 AM  
Anonymous Anonymous said...

He Karaoke held,

Je kon het fietsen dus niet missen? Prima tochtje (buiten de tunnels) als ik het zo hoor!
Mooie verhalen en foto's zeg!

Veel plezier nog even!

Grt Erik H

8:17 AM  
Anonymous Anonymous said...

zeer interessant, bedankt

10:11 AM  

Post a Comment

<< Home